Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πώς ανάβω το τζάκι: Οδηγίες για πρωτάρηδες


Πώς ανάβω το τζάκι: Οδηγίες για πρωτάρηδεςΆναψε το τζάκι χωρίς να γεμίσει με καπνό το σαλόνι.
Αφού έχεις τα κούτσουρα που χρειάζεσαι ήρθε η ώρα να ανάψεις το τζάκι. Φυσικά πρέπει να έχεις τα κατάλληλα προσανάμματα, ενώ αν δεν έχεις δαδί που θα σε βοηθήσει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφημερίδες.

Εννοείται πως πρέπει να καθαρίσεις το τζάκι από στάχτες που μπορεί ήδη να υπάρχουν και να ανοίξεις το καπάκι της καμινάδας για να μην αρχίζει να «καπνίζει».


Πρώτα τοποθέτησε ένα χοντρό ξύλο στο βάθος του τζακιού και στη συνέχεια βάλε δύο ακόμα ξύλα κάθετα προσπαθώντας να φτιάξεις το σχήμα της πυραμίδας αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στη μέση για το δαδί ή τις εφημερίδες.

Με 3-4 κομμάτια δαδί σχημάτισε ακόμα μια μικρή πυραμίδα μέσα σε αυτό το κενό και βάλε ένα μικρό κομμάτι δαδί στη μέση. Με μεγάλα σπίρτα ή μεγάλο αναπτήρα άναψε το μικρό κομμάτι δαδί ή όποιο άλλο προσάναμμα έχεις κατώ από τις δύο μικρές πυραμίδες. Όταν τα ξύλα είναι στεγνά θα ανάψουν πιο εύκολα και δεν θα υπάρξει αρκετός καπνός.

Αν τα έχεις τοποθετήσει σωστά, τότε η φωτιά από τα δαδιά θα αρχίσει να «γλύφει» τα κούτσουρα και αργότερα θα αναπτυχθεί αρκετή θερμότητα και ο αρχικός καπνός θα φεύγει προς τα πάνω. Κάνε μικρές διορθώσεις όπου χρειάστει.

Κάποια κούτσουρα μπορείς να τα τοποθετήσεις στις άκρες μέσα στο τζάκι αρκετά μακριά από τη φωτιά ώστε να μην καούν και αρκετά κοντά ώστε να ζεσταθούν και να «αρπάξουν» πιο εύκολα όταν τα βάλεις στη φωτιά.

ΠΗΓΗ: delamagen.gr

1 σχόλια:

Efthymios είπε...

O,τι λαδι καμμενο εχουμε το κραταμε μαζι με παλιες εφημεριδες και τις μουσκευουμε για προσαναμμα.Προτιμουμε ενα πευκο για αρχη και μετα ελια η δρυ που καιγονται πιο αργα.Το πιο σημαντικο για να γινει καυση ειναι οξυγονο οποτε παντα αφηνουμε κενο χωρο αναμεσα στα ξυλα και τα προσαναμματα.