Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το... «όλον ΠΑΣΟΚ»...


Του Γιώργου Δελαστίκ
Εξέπληξε πολλούς το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να διεκδικήσει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική κληρονομιά της ιδρυτικής Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη 1974. Αρκετοί μάλιστα τη θεώρησαν μια «ρετρό» μάχη άνευ σημασίας. Ποιος ενδιαφέρεται, λένε, για μια πολιτική διακήρυξη που έγινε...
σχεδόν σαράντα χρόνια πριν; Πόσω μάλλον που τα θεμελιώδη σημεία της δεν τα εφάρμοσε ούτε καν αυτός που έγραψε....
τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν ανέλαβε την εξουσία επτά μόλις χρόνια αργότερα, όχι σαράντα που έχουν περάσει μέχρι σήμερα!
Ενας παρόμοιος τρόπος σκέψης μπορεί να δείχνει λογικοφανής, είναι όμως επιφανειακός και δεν λαμβάνει υπόψη του βαθύτερες διεργασίες.

Ας πάρουμε καλύτερα τα πράγματα από την αρχή. Στη βαθύτατη κρίση που οδήγησε τα κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η μνημονιακή πολιτική, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε με επιμονή ως φορέα διεξόδου από την κρίση την ενότητα της Αριστεράς. Ολα τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν την πρότασή του.

Οι εκλογές του Μαΐου όμως έδωσαν το ένα τρίτο των ψήφων στην Αριστερά, το ένα τρίτο στη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το υπόλοιπο ένα τρίτο στα άλλα κόμματα, με προεξάρχοντα εκείνα της αντιμνημονιακής Δεξιάς του Πάνου Καμμένου (10,6%) και της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής (7%), επίσης αντιμνημονιακής, τουλάχιστον φραστικά.

Τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν εκ νέου την πρόταση Τσίπρα για ενότητα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, καθιστώντας πασιφανές στα μάτια του ελληνικού λαού ότι αριστερή λύση δεν υπάρχει στον πολιτικό ορίζοντα της χώρας. Αυτό είχε πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις από όσο αντιλαμβάνεται κάποιος απλώς κοιτάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα του Ιουνίου.

Η Αριστερά συνολικά παρέμεινε μεν λίγο κάτω από το ένα τρίτο των ψήφων, αλλά όλο σχεδόν το ποσοστό της πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ (27%), με το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά να χάνουν το μισό έως τα δύο τρίτα, κατά περίπτωση, των δυνάμεών τους. Επί σαράντα ολόκληρα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόδρομα αυτού σχήματα (ΣΥΝ, ΕΑΡ, ΚΚΕ Εσωτερικού) ουδέποτε κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το ποσοστό του ΚΚΕ και ξαφνικά βρέθηκε το ΚΚΕ να έχει το ένα... έκτο (!!!) της εκλογικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ (4,5% έναντι 26,9%).

Πρόκειται για κοσμογονική κυριολεκτικά αλλαγή στον εσωτερικό συσχετισμό δυνάμεων της Αριστεράς, με κατακλυσμιαίες συνέπειες.

Παράλληλα, αν προσθέσει κανείς στο 4,6% που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2009 το 5% που πήρε τον Ιούνιο από το ΚΚΕ και αριστερά μικρά κόμματα, διαπιστώνει ότι ποσοστό άνω του 15% του συνολικού εκλογικού σώματος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένο όμως ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ πήρε μόλις 12,3%, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα άκρως εντυπωσιακό και ανατρεπτικό γεγονός: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα περισσότερους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚικής προέλευσης από όσους έχουν μείνει στο ΠΑΣΟΚ!

Εχοντας ήδη αποσπάσει από τα άλλα αριστερά κόμματα όσους ψηφοφόρους μπορούσε και έχοντάς τα οδηγήσει σε... εκλογική χρεοκοπία (όλα μαζί έχουν πλέον μετά βίας συνολικό ποσοστό 5%) με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν εκλογικό ενδιαφέρον για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δικαιολογημένα ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να διεκδικήσει την περαιτέρω εκλογική λεηλασία του ΠΑΣΟΚ.

Η ιδέα του ήταν απλή: Αντί να επιδιώξει να πείσει την εναπομείνασα βάση του ΠΑΣΟΚ για την ορθότητα της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικήσει απευθείας τη συνέχεια της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, η οποία βρίσκεται απείρως αριστερότερα από τη σημερινή γραμμή του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί σε καμιά περίπτωση να την οικειοποιηθεί ουσιαστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος!

Ο Τσίπρας δηλαδή θέλει να απευθυνθεί στους ΠΑΣΟΚτζήδες με ΠΑΣΟΚική γλώσσα, μέσα από την πολιτική παράδοση του ΠΑΣΟΚ, με ένα κείμενο μάλιστα το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- είναι σε αρκετά σημεία σαφώς αριστερότερο και από τη σημερινή γραμμή του... ΣΥΡΙΖΑ!

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ
ΠΑΣΟΚογενής συνιστώσα

Η προσέλκυση μεγάλου τμήματος της ΠΑΣΟΚικής βάσης στον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει αναπότρεπτα, αργά ή γρήγορα, και στην πολύ μεγαλύτερη προσέλευση στο κόμμα αυτό στελεχών που θα εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ. Απολύτως φυσιολογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντάσσει στις γραμμές του πολλά από τα στελέχη αυτά. Το θεμελιώδες ερώτημα είναι κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετριάζει τον ριζοσπαστισμό των θέσεών του μέσα από τη διαδικασία αυτή προκειμένου να συνεχίσει να προσελκύει ΠΑΣΟΚογενείς ψηφοφόρους σε τέτοιο βαθμό ώστε μέσω αυτών να διεκδικήσει την εξουσία. Θα ενσωματώνει δηλαδή στην Αριστερά την πλημμυρίδα των ψηφοφόρων και στελεχών ΠΑΣΟΚικής προέλευσης ή όχι; Οψόμεθα.

Από: ethnos.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ....ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ....ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΤΙ ΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΣ....ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΑΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ???? ΛΑΦΤΟΥΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΜΠΕΛΙΚΗ ΖΩΟΥΛΑ ΚΑΝΑΝΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!!!!!ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ....ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΥ ΤΑ ΛΕΦΤΟΥΔΑΚΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ.....ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΡΙΖΑ Η ΑΛΛΗ ...ΟΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ .
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ !!

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη προτιματε εσεις φιλοι μου να κατσει ο Τσιπρας πισω και ν'αφησει τον δρομο σε ποιους? στους νεοφιλελευθερους νεοναζι των αγορων(ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ) στους σταλινικους παρωχημενους ΚΚΕδες ή στους πραγματικους αμορφωτους παρακρατικους νεοναζι ΧΑιτες? πολυ καλα κανει ο Τσιπρας και λεηλατει το ΠΑΣΟΚ-οσο γρηγοροτερα το καταλαβουμε τοσο καλυτερα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΛΕΗΛΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΜΑΝΑ....ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ.....ΑΝ Ο ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΦΙΝΤΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΣΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ...Ε ΤΟΤΕ ΚΑΛΩΣ....ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΣΚΑΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ.....Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟΣ ΟΡΓΗΣΜΡΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ "ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΣ " ΒΑΛΑΚΑΝΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ .....ΔΥΣΤΥΧΩΣ....ΟΙ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΔΕΣ, ΟΙ ΝΤΑΛΑΡΕΣ, ΟΙ ΘΟΔΩΡΑΚΙΔΕΣ, ΟΙ ΓΛΕΖΟΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΑΒΑΡΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑΖΗΣΟΥΜΕ......ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΕΕΙ ΣΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

11.00 ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΤΙ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.